Dit moet je weten over je smartphone

Wat is jouw gemiddelde schermtijd? De meeste mensen zijn uren per dag bezig met hun smartphone. Bellen met een familielid, een product opzoeken op internet of scrollen door social media, we kunnen niet meer zonder. Maar wat als het apparaat kapotgaat? Of gestolen wordt?

 

We kunnen niet meer zonder de smartphone, het kleine computertje gaat overal mee naartoe. Daardoor is de kans groot dat het apparaat een keer beschadigd raakt of gestolen wordt. Dat moet natuurlijk snel opgelost worden.

 

Hoe zit het met de verzekering van je smartphone? Schade aan een smartphone valt in principe onder de inboedelverzekering. De dekking en de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Controleer altijd de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering om te zien of en hoe de schade aan je smartphone wordt gedekt.

 

Dekking

Veel voorkomende schades - zoals barsten en waterschade - zijn vaak gedekt via de inboedelverzekering. De telefoon moet dan wel binnenshuis kapot zijn gegaan. Er zijn ook verzekeringen die buitenshuis dekking bieden. De plek waar je woont, bijvoorbeeld in een drukke stad, kan invloed hebben op de dekking.

 

De inboedelverzekering biedt geen dekking bij verlies of diefstal van een smartphone.

 

Voorwaarden voor vergoeding

De vergoeding die je krijgt voor de schade, is afhankelijk van de leeftijd van het toestel. Hoe ouder het toestel, hoe lager de waarde en daardoor krijg je soms ook een lagere vergoeding. Een telefoon schrijf je in drie of vier jaar af.

Veel verzekeraars werken bovendien met een limiet voor de vergoeding van schade aan een smartphone. Daarnaast geven sommige verzekeraars alleen een vergoeding wanneer je het toestel laat maken door een gecontracteerde reparateur.

 

Eigen risico

Naast de regels omtrent de vergoeding voor schade aan een smartphone, werken veel verzekeraars ook met een eigen risico. Een deel van de schade moet je dan zelf betalen.

 

Aangescherpte regels

De regels rondom de vergoeding bij schade aan smartphones zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Dat komt omdat verzekeraars veel claims hebben ontvangen. Het ging vaak om kleine schadebedragen, terwijl de kosten om deze schades te verwerken relatief hoog zijn.

 

Speciale verzekering

Je kunt een speciale verzekering afsluiten voor elektronica. Hierbij gelden ook per verzekeraar andere voorwaarden en vergoedingen. Soms loont het om een aparte elektronicaverzekering af te sluiten, maar de verzekering kan ook erg duur zijn in verhouding tot de dekking die je krijgt.

 

Kijk en vergelijk

Welke verzekering het beste bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De voorwaarden en regels rondom de dekking verschillen per verzekeraar. Daarom is het belangrijk om hier van tevoren naar te kijken.

 

Heb je vragen over de dekking van je bestaande of nieuwe inboedelverzekering? Neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een hypotheek?

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een email:

0485-573439 of info@vanlunenadvies.nl

meer informatie? 

Cookie instellingen